Gratis bestaat niet

Deze uitspraak kennen we allemaal. Zou dit ook voor software gelden? Ik zou zeggen: “Wat denk je zelf?”. Bestaat er gratis software anno 2014. Op zich een goede vraag. Veel is gratis zegt men. Ik zou het wat genuanceerder zeggen: “Het lijkt gratis”. Ja maar ik hoef toch niet te betalen voor de gratis applicaties van bijvoorbeeld Facebook, Twitter of Whatsapp. Je hoeft maar even na te denken. Waarom zouden deze bedrijven miljarden waard zijn als het gratis was? Voor niets gaat de zon op. Er moet een waarde in zitten. Die waarde geef jij hen. Als je als bedrijf wilt weten hoeveel groentewinkels in de stad zijn gevestigd zal je bij de kamer van koophandel of andere bedrijven een lijst moeten kopen. Wil jij een overzicht hebben met meer persoonlijke individuele informatie kun je makkelijk terecht bij Facebook. Je hebt alles ingevuld. Deze informatie kost geld. Ik heb hier op zich geen moeite mee. Ik denk wel een beetje na wat ik met hun deel en wat niet. Een paranoia houding te volharden hoeft niet. Wat ik veel bedenkelijker vind is dat mensen over bedrijven als Facebook klagen maar zelf de grootste ellende binnen halen op hun computer door het negeren van alle alarm signalen om het vooral niet te doen. Bedrijven zoals Facebook, Google of Twitter moeten zich houden aan privacy wetten. Hier komt het. Je denkt dat die illegale versie van Office of, nog erger, je virusscanner gratis is? Je hebt het echt verkeerd. De commerciële bedrijven moeten zich houden aan de genoemde wetten en nog meer. Illegale software bevat steeds vaker malware, dat is foute software, die je systeem kwetsbaar maakt voor data verlies. Een zogenaamde crack heeft een achterdeurtje opengezet. De criminelen hebben nu toegang tot je gegevens op de computer. Ja, zullen nu veel mensen zeggen maar ik heb toch bescherming. Ik zie veel mensen bescherming zoals UAC (User Access Control) uitschakelen omdat het zo onhandig en irritant is, niet dus, aanlaten staan. Je moet dan ook niet vergeten dat jij zelf de installatie start en alle waarschuwingen wegdrukt. Jij geeft toestemming dat dit malafide programma wijzigingen toe gaat brengen aan je computer. Je bent de baas over je eigen computer dus als jij dit toelaat kun je niet de schuld geven aan Microsoft of een antivirus fabrikant. Office 365 Home kost bijvoorbeeld 99 euro per jaar. Je mag dan Office op 5 computers installeren en 5 mobiele apparaten. Crashes en gegevensverlies is jou geen 99 euro waard? Bij bedrijven maar ook bij mensen thuis promoot ik al vanaf het begin van mijn ICT carrière legale software. Kwetsbaarheden zijn enorm gestegen de laatste jaren. Deze worden ook steeds complexer om op te sporen. Het is dus belangrijk om van de basis uit het juiste te doen. Wegblijven van wazige sites en geen onbekende software installeren. Stabiliteit en veiligheid begint bij jezelf. Ik adviseer je de volgende stappen te doen als je illegale software op je apparaat hebt staan:

 1. Backup je gegevens
 2. Herstel je apparaat naar fabrieksinstellingen
 3. Installeer het officiële besturingssysteem dat je hebt meegekregen. Heb je dit niet, koop dan een legitieme versie.
 4. Kies de aanbevolen beveiligingsinstellingen
 5. Zorg dat je een legitieme virusscanner hebt, Windows 8/8.1 heeft dit ingebouwd
 6. Installeer je overige programma’s, hier geld ook weer, de legitieme versie
 7. Maak een backup
 8. Zet je gegevens terug van de eerste backup
 9. Doe een volledige scan van je computer
 10. Blijf weg van onbekende wazige emails, website’s en programma’s
 11. Geniet van een snelle en stabiele omgeving!

Ik hoor veel mensen zeggen dat ze er niets belangrijks op hebben staan.

 1. Criminelen willen je account (AppleID, webshops, Google Play, etc…) hebben zodat ze aankopen kunnen doen met jouw account
 2. Criminelen zijn geinteresseerd in je bankgegevens (o ja, dat vergeten veel mensen, dat ze internetbankieren doen)
 3. Gegevens die niet belangrijk lijken kunnen interessant zijn om identiteitsfraude mee te plegen

Een goede ICT’er zal altijd legale software adviseren. UPDATE: Ik heb veel reactie’s gekregen via Facebook en Whatsapp. Hier nog wat toevoegingen:

 • alleen een virusscanner is niet voldoende. Veel mensen installeren een backdoor, malware, etc welke niet altijd door een virusscanner word gedetecteerd. Nee, merk of uitvoering niet van belang. GEEN enkele werkt 100%.
 • illegale versies gebruiken is en blijft oorzaak nummer 1, ook al komen ze van een betrouwbare bron (yeah right, maak jezelf niets wijs).
 • buiten virruscanner gebruik een antimalware oplossing, firewall met IPS mogelijkheden, rootkit scanner, enzo….
 • run netstat -b om te kijken welk programma welke verbinding heeft openstaan.