32 of 64 bit, dat is de vraag…

Met de komst van Windows 7 zullen steeds meer systemen afgeleverd worden met de 64 bit editie.

Het belangrijkste voordeel van 64 bit t.o.v. 32 bit is dat je meer dan 3,5 GB kunt gebruiken. Als je systeem op dit moment 4 GB geheugen heeft en je gebruikt Windows Vista 32 bit of Windows 7 32 bit kun je maar maximaal 3,5 GB gebruiken. 64 bit van Vista en Windows 7 kunnen daarboven ook gebruiken.

Je processor moet wel 64 bit code kunnen verwerken.

Ik heb wat verschillende versies vergelijken qua snelheid. Windows Vista en Windows 7 in zowel 32 als 64 bit uitvoering met een AMD Turion64 X2.

Ik heb vooral gelet op het verschil tussen gevoel van snelheid en werking.

Het monteren van een Full HD 1080 opname met 3 effecten met Adobe Premiere Elements 7 (32 bits versie).

Ik kwam tot een verrassende ontdekking.

Ik had verwacht dat Vista 64 bit een power boost zou geven maar dit was niet waar. Ik had Windows 7 32 bits geĂŻnstalleerd. Het editten ging zonder vertraging en kon continue het geluid monitoren zonder happeringen.

Gekke was dat dit probleem betekend dat de harde schijf de stream niet aankan. Op de desktop pc heb ik dit probleem niet. Bij de notebook wel. Het gekke was dus dat ik makkelijker en sneller een video kon bewerken met Windows 7 32 bit als op de desktop pc.

Ik had gedacht dat Vista 64 hetzelfde zou presteren als Windows 7 32 bit… Eindconclusie is dat Windows 7 echt stukken sneller is met dezelfde hardware zelfs met 32 bit en 64 bit… Op deze ‘oude’ notebook heb ik de voorkeur voor de 32bit versie omdat er toch niet meer dan 4GB in kan. Drivers en bepaalde programma’s vinden 64-bit nog niet zo fijn.

Ik weet wel zeker dat de volgende PC 100% zeker Windows 7 64-bit zal zijn…