Apple meer vriendjes met Microsoft

Goed nieuws voor de mensen die zowel Windows als Apple producten combineren in hun omgeving.

Zonder hier een fanboy oorlog te willen beginnen zie ik altijd de voordelen en nadelen van diverse systemen. Ik heb als ICT’er in zoveel jaren veel systemen zien komen en gaan maar er is nu een leuke ontwikkeling aangekondigd.

MAC OS X Mavericks 10.9

Apple gaat in MAC OS X Mavericks (versie 10.9) hun eigen AFP vervangen door het SMB2 protocol. SMB is door IBM ontwikkeld en later door de samenwerking tussen IBM en Microsoft via OS/2 in Windows gekomen. Sinds die tijd is SMB het protocol van Microsoft geworden om te delen via het netwerk.

In Apple’s OS X Mavericks Core Technologies Overview June 2013 staat beschreven dat men SMB2 standaard gaat activeren. SMB2 is eigenlijk in gebruik vanaf 2006 met Microsoft Windows Vista. Het vreemde is wel dat SMB 2.1 in Windows 7 en Windows Server 2008R2 is ingebouwd terwijl SMB 2.2 (later 3.0 genoemd) in Windows 8 en Windows Server 2012 is meegeleverd maar Apple enkel over SMB2 schrijft maar wel Windows 8 noemt (zie pagina 21).

Wat heb ik hieraan zullen sommige mensen zeggen als ze dit lezen. Het voordeel is dat de verbinding tussen Apple en Windows machines beter (=gemakkelijker en stabieler), sneller en vooral veiliger zal verlopen met daarbij ook nog eens meer mogelijkheden.

Waarom doet Apple dit?

Apple zit in een niche markt maar heeft ook te maken met concurrenten zoals Google. Apple en Microsoft hebben al jaren een haat-liefde verhouding. Ze vullen elkaar goed aan. Apple z’n computers ondersteunen sinds ze Intel chips gebruiken ook Windows installatie’s. Het in licentie nemen van SMB2 zorgt ervoor dat meer gebruikers op OS X kunnen blijven werken zonder naar Windows te hoeven over te stappen. Kost wat centjes maar dan heb je ook iets. Best of both worlds.

Op iOS, het besturingssysteem van de iPhone en iPad is nu ook Office van Microsoft aangekondigd, hier gratis te downloaden iOS Microsoft Office 365 via officiële iTunes appstore.

Microsoft Office 365 for iOS

Apple heeft naar het schijnt in het nieuwe iOS7 Siri te hebben gekoppeld aan BING, de zoekmachine van Microsoft.

Je ziet dat de samenwerking steeds meer diepgang begint te krijgen. Apple en Microsoft proberen weerstand te bieden tegen hun gezamenlijke concurrent Google. Tot nu toe lijkt dat aardig.