De evolutie van netwerken thuis

Ik herinner me nog goed dat ik in 1989 het eerste LAN (Local Area Network) thuis aanlegde als testcase. Internet ging nog via modems en had eigenlijk geen grafische ondersteuning. Voornamelijk e-mail, gopher en usenet kon worden gebruikt. Omdat ik een BBS had wilde ik diverse computers die ik had aan elkaar koppelen zodat ik dure schijfruimte kon delen. Het was mijn eerste LAN en tegelijkertijd WAN (Wide Area Network) verbinding thuis. Erg handig vond ik het. Mensen vonden het maar vreemd. Dat was het ook wel een beetje want er stonden 13 computers (286s en 386s) allemaal dingen aan het regelen zoals e-mail ophalen en versturen. Als we naar nu kijken zien we eigenlijk hoe snel en goed alles geevalueerd is.

Niet alleen onze PC’s en notebooks zitten aan een LAN. Bijna iedereen heeft wel een router die via kabel of adsl een WAN verbinding heeft (internet dus). Hier houd het niet op.

We hebben tegenwoordig ook nog verschillende smaken :
1. via kabels, UTP of STP, voor het snellere werk, thuis mogelijk tot 1 Gb/s
2. draadloos WiFi, op dit moment mogelijk tot zo’n 54 Mb/s (binnenkort zal dit flink sneller gaan)
3. draadloos bluetooth, voor diverse smartphones en andere apparaten

Een apparaat zoals een MP3-speler of een smartphone met bluetooth heeft eigenlijk weer een nieuw soort netwerk geintroduceerd, PAN (Personal Area Network).

Er zijn mensen die thuis een harde schijf op het netwerk hebben aangesloten, dit noemt men een SAN (Storage Area Network).

De mogelijkheden zijn flink gegroeid maar nog indrukwekkender zijn de snelheden die vandaag de dag mogelijk zijn.

Waren we in 1989 al blij via coax 1-2 Mb/s te halen en iets later kon zelfs 10 Mb/s gehaald worden. Volgden al snel 100 Mb/s en tegenwoordig 1000 Mb/s (=1 Gb/s).

Als je dan ziet hoe internetsnelheden zijn gegroeid… van een 1-2 KB/s verbindingen naar een 120 Mb/s verbinding in 22 jaar. 120 Mb/s is eenvoudig gezegd 15.000.000 KB/s. Da’s in 22 jaar 7 miljoen keer zo snel… Ik ben dus blij dat tegenwoordig fabrikanten sneller oudere standaarden laten vallen. We moeten vooruit en niet stilstaan, stilstand is achterstand. De voertuig industrie heeft zulke vooruitgang nog niet kunnen boeken. We kunnen maar na 100 jaar (bijna 5x zo lang) maximaal 8.5 Mach halen met een onbemand voertuig (niet echt handig) op het land (zie http://en.wikipedia.org/wiki/Land_speed_record_for_railed_vehicles) en in de lucht (wel bemand) 3500 km/u. Dit record is trouwens al 30 jaar oud (http://en.wikipedia.org/wiki/Flight_airspeed_record#Official_records_versus_unofficial). Lijkt wel stilstand 🙂

In de IT gaat het nog allemaal best snel gelukkig. Het schijnt dat google in zijn 10 jarig bestaan zijn capaciteit verduizendvoudigd heeft. In 10 jaar!

We zien dit ook thuis verder groeien. Met de komst van HD en 3D en andere toepassingen zullen we steeds meer bandbreedte nodig hebben.

Ik vind de toekomst geweldig… laat maar komen die ontwikkelingen…