De Wereld Van Debiele IT´ers : VISTA

Wat een rare titel zul je denken. Eigenlijk is de titel nog te zacht uitgedrukt.

Tijdens een barbecue was er weer eens iemand die Vista moest afkraken. Traag, slecht, etc… je kent het wel.

Ik zei op een gegeven moment dat ik het vreemde uitspraken vond. De luisteraars zaten aandachtig te luisteren naar deze guru. Ik prikte er al snel doorheen. Hij wist net niets. Hij was de éénoog in het land der blinden.

Een beetje doorvragen en wat bleek. Meneer had een oude versie van Nero geïnstalleerd op zijn schoonbroer zijn nieuwe Vista notebook, want die werkte ook zo goed bij hemzelf. Naja. Wat een computerclub-achtige conclusie. In plaats hij nou weet hoe en wat is het natuurlijk de schuld van Vista.

Ik gaf aan dat de meeste problemen met Vista veroorzaakt worden door de gebruikers zelf. Door onkunde en oude apparatuur. Ik gebruikte de volgende metafoor : Als je je HDTV gaat aansluiten op een videorecorder, haal je dan het maximale uit de combinatie? Volgens mij niet. Je zult een harde schijf recorder moeten aanschaffen en het liefst eentje met HDMI 1.3 ondersteuning. Dat vind men normaal, maar met computers niet. Vreemde logica als je het mij vraagt.

Een andere luisteraar zei iets waar ik in eerste instantie niet blij mee was. Laat Ramond dan de notebook zien, hij kan het dan wel oplossen. Wie A zegt moet ook B zeggen.

Ik zei :¨is goed laat maar komen.¨ De pseudo-guru heeft wel 12 keer gezegd dat het niet op te lossen is, waar ieder bijstond.

Het eerste wat me opviel is dat er al diverse illegale programma´s op geïnstalleerd waren, de notebook was amper een paar uur oud. De eigenaar wist van niets. Ik zei… nou… hier begint het al mee, geen virusscanner, allemaal illegale programma´tjes… tsja… allemaal de schuld van Vista.

Mr Guru bleef maar in zijn rol en ik had er genoeg van. Hij vertelde in de groep dat hij echt ALLES eraan had gedaan. Ik zei hem dan ook :¨Alles wat jij weet. Maar alles wat jij weet is niet veel.¨ Hij werd wat rustiger. Terwijl ik de registry was aan het opschonen, handmatig, vertelde hij weer dat ie alles gedaan had. Omdat ik alles van de oude Nero nog in de registry zag staan vroeg ik en publiek ¨Je hebt alles gedaan, ook de registry nagekeken?¨. Toen kwam het antwoord waarop ik mijn lach echt moet inhouden, hij zei letterlijk :¨De wat, de registering?¨ Ik zei :¨Nee, het register of in het Engels registry.¨ Hij zag echt water branden, echt lachen dus, vooral voor de omstaanders. Hij had zijn guru status in één klap zelf aan diggelen geholpen. Na 10 minuten schoonmaken had ik de nieuwe Nero erop gezet. De trial. De eigenaar uitgelegd dat deze versie om te proberen is en dat hij voor een paar tientjes volledig werkende kan aanschaffen. Ook vreemd hoe mensen duizenden euro´s uitgeven aan hun notebook maar dan tientjes willen besparen met illegale software. Die volzitten met virussen/wormen dan dan klagen dat hun systeem zo traag is.

Waarom een blogartikel wijten over Vista? Nou dat zal ik even duidelijk maken. Van bovenstaande persoon accepteer ik het Vista bashen nog wel, hij weet gewoon niet beter.

Wat mij wel stoort is dat steeds meer zogenaamde kenners dingen roepen in de media die gewoon feitelijk niet kloppen en dus pseudo guru´s in de war maken, puur om aandacht te trekken.

Snelheid is ook zo´n reden. PC Mark 05 laat tussen Windows XP en Vista een overall verschil zien van 0,7 procent. Als je dan inacht neemt wat Vista allemaal extra kan is 0,7 niet slecht. (op dezelfde hardware!) Je kunt natuurlijk geen oude PC gebruiken. Maar kun jij de Olympische spelen bekijken in Full HD op je zwart/wit TV ? Nee, wat raar, ga je dan ook klagen over hoe slecht je Philips (of Sony is maar een voorbeeld)TV  is of hoe slecht Ziggo wel niet is met het al dan niet ondersteunen oude systemen. O ja, gamen gaat wel sneller op XP. Is ook erg belangrijk voor de bedrijven. De softwarehuizen moeten natuurlijk nog wennen aan de nieuwe manier van Vista, dit zal in de loop van de tijd beter tot zelfs sneller gaan. (gebaseerd op voorgaande migraties)

Artikelen die verschijnen op website´s of in magazines dragen bij aan de hetze tegen Vista, veelal niet gebaseerd op feiten.

Zo schrijft webwereld bijvoorbeeld dat zowel Gartner als Forrester schrijven in hun rapporten dat Vista een mislukking is.

Benjamin Gray, van Forrester, schrijft in een rapport 18 april 2008 de 5 redenen waarom bedrijven het beste kunnen overstappen naar Vista.

Dan schrijft bijvoorbeeld Gartner dat het migreren naar Vista evensnel gaat als bij XP. Er is dus nog geen achterstand.

Jammer dat WebWereld meedoet aan de hetze. Schijnbaar is het leuk om tegen Microsoft te schoppen.

Ook al zou er wel achterstand zijn. Ik vind dat deze mensen niet de realiteit onder ogen hebben. Ik durf te wedden dat de schrijvers nooit een migratie project hebben gedaan met meer dan 1.000 PC´s. Vermoedelijk kunnen ze hun eigen PC nog niet eens fatsoenlijk migreren.

Bij alle migratieprojecten waarbij ik direct of indirect ben betrokken geweest bij multinationals, heeft het migratietraject enkele jaren in beslag genomen. Alleen de inventarisatie is al een enorme klus. Als je 1 PC is dat niet zo moeilijk, als het misgaat geef je Microsoft de schuld en begin je met een lege PC, bij bedrijven kan dit niet. De komende 1,5 – 2 jaren zie je veel migratieprojecten succesvol afronden.

Als je ziet welke processen je moet doorlopen bij grotere bedrijven (1.000+ pc´s) is dit niet te vergelijken met de consument of de kleine bedrijven. Je hebt te maken met politieke issue´s binnen het bedrijf, budgetten, etc… Duurt jaren.

Je moet ook niet vergeten als de multinationals migreren dat er dan tienduizenden PC´s per migratie in een korte termijn overgaan. Dus al zouden ze Vista overslaan, dan gaan ze wel over op de opvolger.

Je ziet een herhaling van de geschiedenis. Veel bedrijven hebben de overstap van Windows NT4.0 naar Windows 2000 professional niet gemaakt en gewacht op XP, andere zijn van Windows 2000 Professional naar XP gegaan. Nu ook weer zullen bepaalde bedrijven overstappen naar de ´volgende´ versie en misschien een stap overslaan.

Ik was afgelopen week, min of meer gedwongen, in de IKEA. Wat zag ik daar? Juist ja, Windows 2000 Professional. Ik weet niet hoeveel PC´s IKEA wereldwijd heeft staan, maar als zij migreren… (ik vroeg me meteen af waarom ze bij IKEA niet op Citrix of terminalserver gingen werken. Misschien wachten zij wel op Windows 2008 Server. Grote bedrijven spelen andere dingen.

Om de pseudo guru´s nog wat video materiaal te geven omdat ze denkelijk last hebben van dyslexie wil ik even de aandacht trekken op het Mojave experiment. Microsoft had 120 mensen uitgenodigd om te komen kijken naar de opvolger van Vista omdat ze bij een enquete hadden aangegeven hoe slecht die wel niet is. Met verborgen camera´s heeft men de reactie´s opgenomen, waarom? Omdat ze in werkelijkheid Vista hebben laten zien. Bekijk het resultaat maar zelf, hilarisch hoe mensen zijn : Mojaveexperiment.com

Dan ga ik afsluiten met een stukje ICT geschiedenis. Hopelijk kunnen alle wannabe IT guru´s dit artikel goed lezen en nadenken voordat ze iets zeggen. ¨Geschiedenis herhaalt zich¨, zei mijn leraar Geschiedenis. Wist ik toen dat hij in de toekomst kon kijken 🙂

Van Windows 2.0 naar Windows 3.0 zei men : Tsja, je hebt wel een 386 nodig om meerdere programma’s tegelijkertijd te kunnen draaien (toen zei ik al : tsja, je hebt ook een kleuren TV nodig om kleuren te kunnen zien) Er waren toen zelfs mensen die zeiden :¨Waarom zou je nu meer dan 1 programma op je computer willen draaien, dat is toch verwarrend.¨

Windows 3.x naar 95 : Tsja, is helemaal anders, het is slecht (wat ze eigenlijk zeggen, ik kan me niet zo snel aanpassen aan de wijzigingen) (voor deze mensen was de afstandsbediening ook moeilijk)

Windows 95 -> 98 : Er is echt niets gewijzigd. Belangrijkste wijzigingen zaten echter in netwerkgedeelte en voor bedrijven dus echt belangrijk en een verbetering. (niet voor consumenten, probleem is dat veel IT´ers eigenlijk consumenten zijn die niets van bedrijven snappen)

Windows NT -> 2000 : Ik heb wel een snelle PC nodig om dit te kunnen draaien. (Logisch, als ik normaal 1 liter water per minuut door een waterleiding kan pompen kan ik met eenzelfde nieuwe waterleiding niet 10 liter per minuut erdoorheen pompen. De mensen willen wel de 10 liter water kunnen pompen maar hier niet de infrastructuur voor nemen die hiervoor nodig is. Structuur moet veranderd worden)

Windows 2000 -> XP : Tsja. Waarom overgaan. Gebruikt nog meer geheugen enzo. Ziet er mooi uit maar dat is het. (technisch echt veel verbeterd) Eigenlijk heeft Microsoft de gaming mogelijkheden van Windows 98 en de stabiele zakelijke omgeving van Windows 2000 Professional in 1 besturingssysteem gegoten = XP ( O ja, tot op de dag van vandaag is Linux dat nog niet echt gelukt)

XP -> VISTA : Is moeilijk, traag, etc… Is echt een droom voor elke beheerder. Sinds Vista kunnen de gebruikers (indien vista juist is geinstalleerd) niet meer zoveel verknallen. De stabiliteit is echt verbluffend mits je een snelle PC hebt. (wat logisch is, je kunt niet kleuren zien op zwart/tv, breedbeeld op 4:3 en hdtv op je zwart/wit tv.)

Alles hierboven vermeld komt steeds maar op een aantal punten uit :

1. men heeft er geen verstand van

2. men heeft niet de juiste hardware/software/installatie (verkeerd of oud)

3. de schuldige is Bill Gates

Het grappige is dat Bill Gates en zijn consorten ELKE keer (ja echt ELKE keer) goed hebben ingeschat wat er nodig is voor de komende 7-9 jaar (daar kan menig waarzegster een puntje aan zuigen).

Nu met Vista ook weer. Hij is zo slim en toekomstvisie-gericht. Die mensen die commentaar hebben op Vista snappen er echt niets van. Deze soort  kenners vallen weer in de categorie : computerclubdeskundige

Als laatste wil ik jullie laten genieten van hoe Microsoft omgaat met mensen die niet snappen waar ze mee bezig zijn. Eigenlijk hetzelfde wat ik zei tegen de pseudo guru die vertelde dat hij alles had gedaan wat hij wist. Wat de mensen weten en wat de waarheid is gebaseerd op feiten zijn verschillende dingen.

Dus pseudo guru de volgende keer op de barbecue probeer je me maar te overtuigen dat de aarde plat is.

Aarde is plat...

Vanaf de aardbol,

vriendelijke groeten en voor vele mensen fijne vakantie….

Ramond de Vrede

Interessante relevante links :

http://www.microsoft.com/netherlands/windows/products/windowsvista/100reasons.mspx

http://www.microsoft.com/windows/windows-vista/discover/why-now.aspx