Gebruikerservaring iPhone4 vs SGS3

De tijd vliegt als je plezier hebt. Ik gebruik nu ongeveer 1 week de Samsung Galaxy SIII met Android 4.0. Ik heb de iPhone4 (en iPad) flink gepromoot en er zelfs een BMI calculator voor ontwikkeld.

Ik ga de zaken opsommen die mij in de eerste week van gebruik van de Samsung Galaxy SIII (Android 4.0) opvielen vergeleken met wat ik gewend was van de iPhone4 (iOS v5.1.1.).

S VOICE

S Voice is Samsungs antwoord op Siri van Apple. Alhoewel de iPhone4 geen Siri ondersteund heb ik deze geinstalleerd gehad op mijn iPhone4 die gejailbreaked was. Siri werkt daar ontzettend goed op. S Voice werkt niet zo geweldig… deed vaak niet begrijpen wat ik wilde terwijl Siri dit wel perfect deed. De reactie van S Voice is ook erg traag. Daarbij viel me ook nog eens op dat Samsung hun Adsense Publisher code erbij plakte. Helaas…

1 – 0 iPhone 4 vs SGS3

Scherm

Het scherm is ontzettend scherp op de SGS3. Niets op aan te merken zou je zeggen. Ik heb wel een klein minpuntje. Zowel de SGS3 als de iPhone4 zijn telefoons waarmee het swipen belangrijk is. Ik vind de SGS3 zwaarder swipen. Het voelt stroef bij de SGS3 aan alsof er schuurpapier/rubber op het scherm zit terwijl bij de iPhone dit echt super en snel voelt. Begrijp me niet verkeerd. Het werkt goed maar het voelt net niet zo lekker aan.

2 -0 iPhone 4 vs SGS3

iCloud vs Dropbox

Vorige week kwam dan een update uit van Dropbox die ook op iOS (Apple) CameraUploads ondersteund. De integratie van Dropbox in Android bied meer mogelijkheden dan in iOS. Het fijne van de SGS3 is dat men 50GB aanbied gratis voor 2 jaren. Ik moet zeggen dat het syncen tussen alle apparaten toch erg fijn verloopt.

2 – 1 iPhone 4 vs SGS3

Apps

Market

De laatste tijd komen bijna alle APPs die maar uitkomen uit voor iOS (Apple App Store) en Android (Google’s Play). Veel Nederlandse Apps zijn echt voor beiden te vinden. Hierin onderscheiden zich de 2 systemen enorm van bijvoorbeeld Nokia en Blackberry. Er is wel degelijk een verschil tussen de 2 platformen. Android bied zo netwerktools die Apple in iOS verbied. In veel Apps van Android kun je info tussen de Apps delen terwijl iOS dit niet toelaat. Wat ik ook fijn vind aan Google’s Play is dat je programma’s vanaf de site kunt laten installeren op je Android telefoon. Soort van app pushen naar je telefoon.

2 – 2 iPhone 4 vs SGS3

Chrome

Toen ik net de SGS3 in gebruik had was ik natuurlijk hilarisch over Chrome op Android. Het synchroniseren en snelheid was een goede verrassing. Heerlijk werkt dit op de SGS3. Nu is er sindskort ook Chrome op de iPhone/iPad. Ik heb ermee gespeeld. Leuk i.v.m. synchroniseren, helaas gebruiken ze door de beperking van Apple de Webkit extensies die iOS aanbied. Dat maakt sommige sites trager. Ik vind het toch fijn qua synchroniseren op de iPhone/iPad. Android is dan toch wat sneller en flexibeler.

2 – 3 iPhone 4 vs SGS3

NOS TT

Teletekst op je smartphone. Een simpel en eenvoudig programma maar zeer populair. Het grappige vond ik dat bij de iOS versie je heel fijn en makkelijk de pagina’s kon aanklikken terwijl de Android versie maar een brakke uitvoering is. Dit zal wel in volgende versie’s verbeterd worden maar het viel me op dat dit zo slecht geimplementeerd is bij de Android versie. Jammer.

3 – 3 iPhone 4 vs SGS3

Gebruiksvriendelijkheid

Ik heb nu een week met de SGS3 gespeeld en moet zeggen dat de iPhone4 (en iPad) met iOS 5.1.1. veel beter scoort met de gebruiksvriendelijkheid. Alles werkt altijd even snel. De SGS3 heeft toch een paar keer onverklaarbare momenten een vertraging laten zien als ik naar het hoofdmenu ging. Apart voor een smartphone met 1 GB RAM en 4 cores CPU. Dan doet de iPhone4 met 1 core dat niet slecht, waarmee ik bedoel te zeggen erg goed.

4 – 3 iPhone 4 vs SGS3

Accuduur

De accuduur valt me in 1 woord gezegd : tegen. Kon ik met de iPhone4 flink wat dingen per dag doen. Ik haalde altijd wel het einde van de dag voordat ik de oplader moest gebruiken. 1 keer is het me gebeurd dat ik 06.00 de deur uitging en ik de avond niet haalde. Bij de SGS3 is het accu verbruik echt enorm. Zelfs als ik de energiespaarstand aanzet haal ik de dag niet. Wellicht kan ik nog wat gaan tweaken maar wederom blijkt dat de iPhone in essentie veel beter is afgestemd op de normale gebruiker zijn verbruik dan de SGS3.

5 – 3 iPhone 4 vs SGS3

Lockscreen

Met de komst van iOS 5 had Apple opeens wel een hele fijne feature. Direct vanaf het lockscreen kon je de camera oproepen zonder je code in te hoeven geven. 1 swipe en je had je camera app geopend. Super handig. Dit mis ik wel bij Android. Door mijn beveiligingsvoorschriften van de Exchange-server ben ik verplicht om een code in te geven. Bij Android is dit erg irritant als je nu een foto wilt maken. Ik heb het een aantal geprobeerd… Het snelste had ik de camera app open klaar om foto’s te maken op de SGS3 in 5.6 seconden en het langzaamste 7.4 seconden. Bij de iPhone is het… SWIPE… klaar… Scheelt echt heel veel handelingen en tijd. Daarnaast vind ik het fijn dat de iPhone4 via het lockscreen je ook de muziekspeler laat bedienen, wat standaard bij de SGS3 niet gaat.

6 – 3 iPhone 4 vs SGS3

Welke telefoon ik uiteindelijk kies? Ik ga toch voor de Samsung Galaxy SIII. De telefoon is net uit. De technische specificatie’s echt overweldigend. De apps komen eraan maar ook de tweaks komen eraan. Apple heeft me te lang aan het lijntje gehouden (front/back specs camera). Nooit meer een iPhone? Nee dat hoor je mij niet zeggen.

iPhone4 vs Samsung Galaxy SIII