Geen backup? Laat je niet verrassen en voorkom huilen!

Bij de grotere bedrijven hoef je er bijna niet meer op te hameren. Daar zit het wel goed met backups maken. Soms hebben zijn het nog niet perfect geregeld qua schema of beveiliging maar de backups draaien tenminste elke dag.

Bij kleinere bedrijven is dit slechter geregeld. Zij controleren nooit of er ook wel echt een backup draait en of deze wel bruikbaar is. Bezuinigen op goede systeembeheer is hier vaak debet aan.

Toch wil ik het hebben over de particulier. 10 jaar geleden had de particulier qua data opslag niets bijzonders te melden t.b.v. backups. Een enkel documentje en dat was het dan.

Tegenwoordig zit het wat anders in elkaar. De meeste huishoudens hebben toch wel minimaal 2 PC’s of notebooks en als er meerdere kinderen zijn stijgt dit vlug.

Ze hebben allemaal hun wachtwoorden, documenten, etc… Maar wat backuppen ze nu?

In de praktijk merk ik dat men nagenoeg NIETS backupt. Verbaasde mij enorm. De mensen hebben het idee dat schijnbaar harde schijven altijd zullen blijven werken en niet zomaar plots kunnen ophouden met werken.

De foto- en videobestanden die men heeft zijn echt GB’s aan data, wat zeg ik. Ik ken al diverse gezinnen waar je echt TB’s aan data ziet. Ikzelf heb zo’n 5TB aan film (HD video camera) en foto’s. Een goede vriend van me heeft zelfs 16TB en kon me vertellen dat het bijna vol zit. Hoe moet je je dit dan backuppen? Wat kun je als particulier of klein bedrijf hier aan doen?

De eenvoudigste oplossing is een externe harde schijf kopen. Een 2 TB externe harde schijf kost rond de 100 euro. Dat is het geld dus niet meer. Harde schijven zijn kwetsbaar. Als het echt om belangrijke informatie gaat raad ik aan om er meteen 2 aan te schaffen. Misschien is voor jou dan 2 x 1 TB een veiligere oplossing dan 1 x 2 TB. 2  x 1 TB zal wel in verhouding duurder zijn.

Als je een extra grote interne harde schijf neemt kunt je eventueel ook mirroring (spiegeling) overwegen. Zodra de schijf kapot gaat neemt de andere het over. Nadeel is dat notebooks niet de optie bieden om een extra harde schijf bij te plaatsen, deze oplossing zul je dus alleen maar in de normale computers kunnen toepassen.

Je kunt overwegen om een NAS (Network Attached Storage) oplossing te kopen. Met een NAS kun je harde schijven aansluiten op je netwerk. De meeste NAS oplossingen bieden ook RAID, wat weer nodig is om de hiervoor genoemde mirroring aan te kunnen. Een NAS is tegenwoordig ook voor rond de 100 euro te verkrijgen.

Foto’s kun je nog wel op een DVD backuppen. 4.5 GB op een enkellaags DVD kan veel foto’s bevatten, eventueel kun je ook een dubbellaags DVD gebruiken (9 GB). Video bestanden is wat moeilijker. Vooral als je een videocamera hebt die in FullHD opslaat zul je zien dat uren video echt vele GB’s in beslag nemen. Dit zul je op harde schijven moeten bewaren. Je zou een bluray writer kunnen overwegen (25/50 GB), maar de kostprijs per GB is nogal hoog op het moment.

Als je echt goed alles wilt archiveren zul je aan een tapestreamer moeten gaan denken. Echter zijn deze met grotere capaciteiten een dure aangelegenheid.

Als je maar zorgt dat je je belangrijkste documenten, foto’s en video’s bewaard. Doe de belangrijkste video’s zo snel mogelijk monteren en publiceren op DVD. Een kopie van een DVD is zo gemaakt.