Goedkoop duurkoop?

Slimme mensen kopen niet duur, klopt? Media Markt zegt het ook al :”Ik ben toch niet gek!”.

Misschien toch maar vaker appels met appels vergelijken. Ik heb vaker gemerkt dat Media Markt enkel de apparaten verkocht die mij dan net niet kunnen bekoren. Laatst ging mijn video receiver versterker stuk na een trouwe dienst van bijna 8 jaar. (Dat mag dan ook wel.)

Ik wilde nu een nieuwe kopen die toch wel 2-3 jaar mee kan gaan met de ontwikkelingen. Ik wilde er zeker niet op achteruit gaan met mijn nieuwe t.o.v. de oude. Dus de nieuwste DTS, AC-3, THX ondersteuning met HDMI 1.3 of hoger. Vanalles op internet gezocht en gelezen en had mijn tuner gevonden. HDMI 1.3 wilde ik voor de PS3 en 32/48 bit kleuren ondersteuning (meer dan miljard kleuren).

Dus maar naar de Media Markt… Ik ben toch niet gek…

Ik kwam al snel tot de ontdekking dat ik apparaten met HDMI 1.1 vond en een paar duurdere modellen met HDMI 1.2. Ik moest dus mininaal HDMI 1.3 hebben voor mijn behoefte, op internet stond dat 1.4 al beschikbaar was.

Toen ik hulp inriep van de verkopers was het me allemaal duidelijk. De keken me raar aan, deze is ook echt wel goed hoor, etc… Allemaal non-argumenten die hun vrienden of familie zullen accepteren maar ikke niet. Is hetzelfde als naar de slager gaan en die je verteld, meneer biefstuk van 150 gram is ook lekker hoor. Ja weet ik, maar ik vroeg 300 gram. En nee, ik wil geen 2 x 150, ik wil ze per 300 gram.

Naja… volgende winkel dus… die het misschien wel snappen.

Ik ben toen naar Weerts ElektroWorld gegaan in Heer. En warempel. Ze hadden de mijne niet in voorraad maar da’s geen probleem meneer, 1-2 dagen is ie hier. De verkoper vroeg of ik op internet was aan het shoppen. ik zei :”Ik heb gezocht maar wil in de winkel kopen, jullie moeten het ding namelijk aansluiten”. Uhm, geen probleem kost wel geld. Duidelijk verrast. Was 50-75 euro duurder dan de internetwinkels. Moest nog wat installatiekosten betalen. Nam de versterker mee en de dag erna was de monteur er. Hij begon een beetje te knotteren waarom de verkopers zoiets ingewikkeld verkochten want dit had hij nog nooit gezien. Ik zei dat hij zich geen zorgen hoefde te maken, sluiten we samen aan. Is gewoon makkelijk met 2en en iemand die kabels in zijn bus heeft 🙂

Na alles aangesloten te hebben kon ik weer genieten van de versterker… Hopelijk houd ie het 2 jaar uit. Trouwens met het uitkiezen van het model heb ik als limiet hetzelfde bedrag gekozen als 8 jaar geleden. Dus niet alles is duurder geworden door de euro.

Nu naar een ander voorbeeld van “Goedkoop is duurkoop”.

Inktcartridges voor de printer. Je kent ze wel. De refills zijn voor mij uit den boze. Ik wil gewoon geen problemen en ik wil de beste kwaliteit. Simpel.

Nu was ik laatst bij iemand waar ik vroeg om even iets voor me uit te printen. Ik heb mijn lach moeten inhouden. Zo ging dit in chronologische volgorde :

Ja, Ramond. Deze refills kosten naar 5 euro. De originele 20. En het zijn 4 cartridges, ga maar na hoeveel ik bespaard heb. Ik wilde niet flauw zijn en deed politiek correct antwoorden : “Ja, zolang ze het goed doen voor jou is het toch goed, maar ik geloof er niet in”.

We wilden gaan printen en van de kleuren klopte echt niets. Ik zag de bui al hangen.

Misschien moet ik opnieuw calibreren. Ik zei waarom niet. Inkt kost toch niets.

Het werd niet beter. Toen kwam weer zoiets waaruit blijkt dat mensen zichzelf graag iets wijsmaken. Misschien is de inkt uitgedroogd en moet ik een nieuwe cartridge erin doen. Ik vroeg hoelang deze er dan inzat. Nou al zeker 2 maanden. (da’s dus erg kort)

Waarom niet vervangen, ze kosten toch maar 5 euro. Toen hij 1 had vervangen ging het iets beter. Ik vroeg hem nog hoe dat kon. Het programma liet duidelijk zien dat de cartridges van alle kleuren nog 70-80% volzaten. Ook grappig dat het programma aangaf dat het illegale cartridges waren, hij moest steeds op negeren drukken.

Toen had hij een geweldig idee (het word inderdaad nog erger). Hij van van 2 merken refills gekocht en die konden natuurlijk niet samen (volgt u de logica nog?). Dus alle cartridges van een ander merk eruit (2) en die ook vervangen door hetzelfde merk.

De afdruk kwam eruit. Warempel. Ik ben schijnbaar toch niet zo’n specialist als ik dacht… de pagina kwam er PERFECT uit. Wow… ik snapte de logica niet, maar het werkte wel…… totdat……..

de tweede pagina kwam… even slecht als voorheen. Echte troep dus.

Hij had nu even snel 6 cartridges á 5 euro verknald. 30 euro… Op zich is 30 euro het probleem niet, vind ik. Ik was wel 1,5 uur verder en ja… niet echt favoriete bezigheid.

Als er gewoon goede cartridges hadden ingezeten was dit een werkje geweest van minder dan 5 minuten.

Ik ben toch niet gek.

Ramond