Google Chrome privacy erger dan IE

Mensen klagen vaker dat Microsoft alles van je weet via Internet Explorer. Het vreemde is dat Microsoft elke dag het tegendeel moet bewijzen. Nog geloven de mensen het niet. Ik ben bijvoorbeeld wel voorstander dat Microsoft licentiegegevens controleert, echter het is een commercieel bedrijf dat hun investering wilt beschermen.

Nu schakelen we over naar Google Chrome. Voor wie niet weet wat dat is… De internetbrowser van Google. Zoals Microsoft Internet Explorer heeft heeft Google sinds begin september Google Chrome.

De technische specificaties bleken in orde. Bescherming tegen vasthangen per tabblad, InCognito mode (ook wel de porno-knop genoemd), etc…

Grappige was dat ik diverse sites bezocht via verschillende tabbladen en opeens heel Google Chrome ging hangen. Wat opzich vreemd was want men had beloofd dat de tabbladen los van elkaar zouden lopen en niet alle tabbladen zouden crashen. Naja. Was ik dan de enige. Even google’n en nee, ik was niet de enige. Men zou het weer oplossen met en bugfix. (vreemd voor een programma dat meer dan 6 maanden getest is geworden, moet Microsoft eens doen, moet je de mensen horen). Maar van Google accepteren we dat natuurlijk als simpele consument.

Google Chrome kan zeker in de toekomst een belangrijke speler worden in de browser wereld, vooral als je je bedenkt dat ze in 1 dagen even veel marktaandeel als Mozilla hebben gerealiseerd, kun je dit niet negeren.

Wat me stoort, en eigenlijk tergelijkertijd ook niet omdat ik het verwacht omdat gratis meestal niet gratis is, is de manier hoe Google Chrome met de privacy van de gebruiker omgaat.

Op diverse sites is te lezen (http://www.google.com/search?hl=nl&q=google+chrome+privacy&lr=) dat Google wel erg ruim de privacy regels naleeft.

Zo spreekt CNet er zelfs over dat er een keylogger (een programma dat alle letters die jij typt ondervangt en opslaat). Bijv. je tikt in de adres balk in : wwww(del).ramonddd(del)evrede.nl(enter)

Dan weet Google dit. Zowel wat je typt als wat je corrigeert. Leuk voor Google Analytics, privacy? Interessant.

Andere sites spreken over het feit dat alle bezochte sites worden bewaard in een onbeveiligd bestand, dat door iedereen kan worden uitgelezen. Vooral in kantorensituaties of internetcafe’s is dit een ongewilde situatie. Je wilt toch niet dat iemand de pagina’s van je bankbezoek na napluizen nadat jij weg bent van je plek. Dit bestand is zelfs te kopieren of te mailen en simpel in een andere Google Chrome in te halen.

Natuurlijk heeft Google aangegeven dit allemaal te ‘verbeteren’. Sommige dingen heeft men binnen 24 uur gecorrigeerd. Andere dingen heeft men aangegeven pas eind Oktober te gaan aanpassen.

Pssssst… dat moest Microsoft eens zeggen. Het is dan ook wonderswaardig om te melden dat de pers zich koest houd en hier nagenoeg niets over vermeld. Is de tradionele media dan zo blind op Google verliefd?

Dus… waar gaat dit over? Zowel Google als Microsoft zijn geen slechte bedrijven. Het zijn commerciele bedrijven. Laat je niets wijsmaken… ze doen het niet voor de consument, ze doen het voor geld te verdienen. Dat doen ze goed. Ze maken tenslotte toch mooie producten.

P.S. Ik gebruik Google Chrome niet meer… wie weet over een tijd wel…