Hackers of scriptkiddies?

Laatste tijd is er veel te lezen over hackers met betrekking tot wikileaks.

Het is wel grappig om te zien hoe de politiek en veel journalisten hiermee omgaan. Ik moet wel erbij vermelden dat er gelukkig ook wel mensen zijn die wel hun vak verstaan… maar ik wil het even over de groep hebben die anno 2010 het nog niet snappen.

Zo moet je toch in een deuk liggen als een nieuwslezer het tot 2x toe heeft over hakken i.p.v. hacken, voor de niet Engelsen onder ons… je spreekt het uit als hekken…

Eigenlijk is deze persoon niet zo erg. Hij weet gewoon niet beter en zal deze fout niet meer maken zodra hij de goede informatie krijgt.

Het is veel erger dat men DDoS’ers als hackers gaat aanmerken. Ik zie een hacker als iemand die ergens geruisloos binnenkomt en weggaat zonder sporen achter te laten. Dat is een hacker. Een echte hacker zou normaal gezien ook niets stuk maken… da’s gewoon een erecode die je met elkaar afspreekt. De sport is om te laten zien dat je het kunt. Ik liet vroeger ook altijd een berichtje voor de beheerder achter… ieder zijn vak.

Een DDoS’er is eigenlijk iemand die keihard op je deur staat te bonkeren totdat opeens je deur het begeeft en dan maakt dat ie wegkomt… naja… beetje irritant belletje trekken. Je moet stoppen met je bezigheden om te kijken hoe en wat en daarna kun je weer verder.

Hier zit een groot verschil. Als je mensen en bedrijven zodanig afleid dat men niet hun normale bezigheden kunt doen doe je ze eigenlijk beroven van tijd en dus geld. Er is dus schade…

Men schrijft dat de politie in Nederland een hoog nivo heeft qua cybercriminaliteit. Nou uit eigen ervaring weet ik dat dit zeer bedroevend is. Het kan aan Limburg liggen maar hier weten ze echt niet veel ervan en lost men bijna niets op. Ik heb een aantal keer voor klanten moeten aantonen dat men slachtoffer was van cybercriminaliteit, nooit iets van gehoord. De vragen die je krijgt zijn echt zielig. Diegene die het procesverbaal opzet heeft net z’n certificaat Word 2002 afgerond. Zo is het nivo.

Dan de structuur van hackgroeperingen. Ik weet nog hoe wij dit in de vroegere jaren deden… Je had founders en senior staff . De oprichters en de oude rotten. Laat je niet misleiden… vaak waren de senior staff members mensen die ouder waren dan 18… juist ja… i.v.m. juridische consequenties. Dus ik vond het niet zo gek dat die 16 jarige als eerste in het nieuws kwam… dan die 19 jarige… Wilde zijn eigen IP gebruiken om te vechten voor vrijheid van internet. Slim om dan een bedrijf schade te berokken… Beetje publiciteitsgeil?

Ik weet het niet maar wat wel grappig is dat als een groepje mensen op straat gaat schreeuwen dat men het niet eens is met pensioenleeftijd niets kunnen bereiken en dat een handvol tieners een land in rep en roer kunnen brengen…

Het fijne eraan is dat wel eens aandacht word geschonken aan de ‘slechte’ beveiliging van zo’n regeringsinstanties… er is dus ook iets positiefs aan hacken… echt….