iPad Review

Wie had dat ook gedacht. Dat ik een Apple product zou kopen. De eerste keer dat ik bijna in verleiding werd gebracht was de iPod… toch maar niet i.v.m. de bekende beperkingen. De iPhone had mijn aandacht ook getrokken maar ook deze heb ik na overwegingen niet aangeschaft. Waarom de iPad dan wel? De eerste reden is dat ik een oplossing zocht voor een eReader en een functionaliteit die een journal (dagboek) zou kunnen vervangen. Toen de iPad mijn attentie had gekregen kwam net een bericht dat Microsoft met de Courier zou kunnen uitkomen. Dat was voor mij de goede oplossing.

Toen ging ik twijfelen. 10 uur accu is toch wel fijn. Ik moet ook toegeven dat ik twijfelde bij het zien van de promo’s. Dat zou wel een flink verschil zijn met de iPad. Ik realiseerde me dat de iPad op de markt was en de Courier ‘nog’ niet. Ik wilde ook niet oneindig wachten. Het is maar goed dat ik dat niet heb gedaan. Toen ik de iPad had kwamen de berichten binnen dat zowel de HP Slate als de Microsoft Courier niet op de markt komen zoals men ze had gepresenteerd.

Mensen die mij kennen weten dat ik merken en smaken nooit bevooroordeel. Ik ben geen Linuxhater of een Windows-lover. Systemen en merken kunnen voor diverse zaken beter ingezet worden als hun concurrent. Gelukkig maar. Zo is dat ook met Apple. Leuke marketing en leuk design. Voor bepaalde taken echt goed, voor andere taken is een Windows of Linux oplossing toch de voorkeur.

Wat heeft ervoor gezorgd dat ik toch een Apple product heb gekocht? Ik las op een Amerikaanse site dat synchroniseren met Microsoft Exchange Server mogelijk is. Toen dacht ik meteen dat Apple dit keer ook op zakelijke gebruikers mikt. Ik ging verder kijken wat er allemaal mogelijk is. Ik wilde een oplossing hebben voor al mijn handleidingen en cursusboeken die ik in PDF en ePub formaat heb. Ik zag op Youtube een review van iBooks met de mogelijkheid tot maken van bookmarks (bladwijzers). Voor mij was dit al genoeg reden om de iPad aan te schaffen. Je moet je voorstellen dat je een 500 pagina’s tellend eBook eerst moet uitprinten, vaak moet ik dit in kleur doen i.v.m. duidelijkheid. Dan ga ik belangrijke stukken en pagina’s markeren. Een kostbare zaak qua tijd en materiaal. Toen kwam ik in aanraking met Apple Apps-store. Nu snap ik wat ze ermee bedoelen. Ik vond het programma iAnnotate PDF. Dit programma kan precies wat ik wilde en nog meer dan iBooks. Je kunt gewoon PDFs gebruiken. Je kunt passage’s arceren, je kunt bladwijzers maken en teksten bijvoegen. Je kunt zelfs erin tekenen en schetsen. Dit was precies wat ik zocht. US$ 9,95… Geen geld dus.

Even wat klagen, moet ook kunnen. Ik heb de eerste iPad die te krijgen was de 16GB WiFi. 16GB is niet echt beschikbaar voor de gebruiker. Er is 14,02 GB beschikbaar voor de gebruiker J Ik had dit wel verwacht maar ik wil het toch even hier melden. Het laatste wat ik negatief wil vermelden om toch ook compleet te zijn is het predikaat HD. Hoe men het ook uitlegt er is niets HD aan de iPad. De resolutie van het scherm is 1024×768 terwijl 16:9 breedbeeld een resolutie voorschrijft van minimaal 1280×720. Op zich is het scherm ontzettend mooi, maar technisch gesproken geen HD.

Nu terug naar de mogelijkheden.

Omdat de iPad nog niet in Nederland te koop was toen ik hem kreeg had ik wat probleempjes met aanmelden. Toen ik mijn gegevens invulde gaf deze aan dat het product niet in mijn regio te koop was. Ik deed de aanmelding via de iPad zelf. Via een link op google stond hoe je dit kon oplossen. Het volgende probleem was dat je een credit card moest opgeven en het systeem gaf aan dat ik geen USA credit card had. Ook dit kun je oplossen, google is je vriend. Mensen die dadelijk de iPad in Nederland kopen hebben dit probleem natuurlijk niet. Het probleem lijkt trouwens groter dan het in werkelijkheid is, het heeft me nog geen 5 minuten opgehouden. Daarna kon ik aan in de App-store neuzen.

Ik wil nog even terug gaan naar de standaard programma’s.

Zoals eerder gemeld zijn de gegevens te synchroniseren met een Microsoft Exchange server. In mijn geval gebeurd dit met een Exchange 2007 server en dit werkt goed. De agenda, e-mail en contacten worden netjes gesynchroniseerd.

Agenda:

De kleuren die je in Outlook kunt aangeven worden niet meegesynchroniseerd. Alles heeft de kleur blauw. Het ziet er overzichtelijk uit.

Contacten:

De foto’s die je bij je contactpersonen hebt staan in Outlook worden ook meegesynchroniseerd. Ook de notities die je bij een contactpersoon hebt staan worden meegenomen.

De rest van de standaard programma’s bespreek ik niet omdat die al vaak genoeg de revue zijn gepasseerd.

Zie hier mijn Top 10 iPad applicatie’s.

LogMeIn Ignition:

LogMeIn kennen sommige mensen wel voor de PC. Hiermee kun je op afstand je PC besturen. Hulp en assistentie bieden via internet. Met LogMeIn Ignition kun je via je iPad al je LogMeIn computers overnemen. Erg handig. Kosten US$ 29,99.iPod toepassing.

Het muziek gedeelte zit gewoon goed in elkaar. Ik heb hier mijn Bosé InEar koptelefoon op aangesloten en het geluid is formidabel.

Ik  ben blij met de mogelijkheden van de iPad. Apple heeft dit goed geregeld. De App-store doen de mogelijkheden zelfs tot een niet verwacht nivo omhoog brengen. Erg goed gedaan. Deze kleine softwarebedrijven luisteren echt naar de wensen van hun klanten.

UPDATE…

Ik heb wat problemen ervaren met synchroniseren via iTunes. Een PC in een Windows 2008 domein vind iTunes niet zo fijn. Door de zwevende profielen, nieuwe beveiliging, SMB2 en nog wat andere dingen heb ik één en ander moeten fine tunen. EQ32NM5KA4YB