Speed up your computer to the max

Het verbaast me elke dag hoe weinig IT’ers tegenwoordig weten hoe computers echt in elkaar zitten. Ze weten niet het uiterste uit de kan te halen terwijl dit relatief eenvoudig kan met de tegenwoordige hulpmiddelen. Wat is tegenwoordig het langzaamste onderdeel in een computer? Dit is zowel van toepassing bij servers, zoals in mijn laatste project het geval was, als bij je eigen computer thuis.

Het onderdeel van je computer dat de meeste vertraging veroorzaakt is namelijk je harde schijf. Waarom duurt het nu zolang voordat Windows of programma’s opstarten? Waarom reageert mijn systeem soms niet? En ga zo maar door.

In dit project hadden veel andere consultants proberen het performance probleem op te lossen. De case is dat de klant een database heeft van 886 MB. Deze database krijgt een enorme hoeveelheid aan records te verwerken.

Een normale harddisk van een gemiddelde PC haalt tegenwoordig ongeveer 80 MB/s met lezen en 75 MB/s met schrijven. Dit is vooral met grotere bestanden. Met kleine bestanden kan dit terugvallen tot wel 1 Mb/s lezen/schrijven. Harddisks in servers en de iets duurdere PC’s kunnen in RAID gezet worden en halen vaak door deze opstelling een verdubbeling. Hier wil ik nu niet verder op ingaan omdat in dit geval niet relevant is. De vorige consultant had al 4 x SSD’s in RAID gezet om zo maximaal te kunnen presteren. Ze waren gekomen tot 221 MB/s schrijven maar het viel soms toch nog terug tot 60 MB/s bij kleine bestanden. Er werd mij gevraagd om met een goede oplossing te komen.

Om te beginnen heeft mijn oplossing ervoor gezorgd dat er een leessnelheid van 2430 MB/s gehaald word en een schrijfsnelheid van 2438 MB/s. Dat is bijna 11 keer zo snel. Daar blijft het niet bij. De langzaamste waarde die ik bij overbelasting heb kunnen meten is 845 MB/s leessnelheid en 718 MB/s schrijfsnelheid. De laagste snelheid was zelfs 12 keer zo snel in vergelijking tot de andere consultants hun oplossing. En de oplossing was erg simpel.

Omdat het hier om een database ging van 886 MB en ongeveer 10% per maand groeit had ik op dit moment gekozen om 2 GB te reserveren. Ik heb een heel oud mechanisme geherintroduceerd bij deze klant. Dit noemt men een RAMDisk. Je neemt een stuk geheugen, dat dus supersnel is, van je computer dat je door middel van software kunt gebruiken alsof het een harde schijf is.

Het is mij dus vreemd waarom al die andere consultant niet zo’n eenvoudige oplossing konden bedenken. Geluk bij een ongeluk is dat ik hierdoor meer kon factureren en het genot van de overwinning had. De beste oplossingen zijn meestal de eenvoudigste 🙂

De performance is nu tot volledige tevredenheid. De wachttijden zijn echt enorm verkort. Van 7 minuten wachten tot 2-3 seconden. Bereken de besparing per jaar maar eens…

PS alle metingen qua performance waren gedaan met CrystalDiskMark 3.0 x64.