Waarom de Acer W700 niet de Windows 8 tablet is die je wilt hebben

Een klant vroeg me na een succesvolle Windows 8 migratie of de nieuwe Windows 8 tablets misschien een goede vervanging konden zijn voor de iPad.

De keuze was gevallen op de Acer Iconia W700 tablet. Deze tablet draait Windows 8 en hierdoor zouden dus alle Windows programmatuur werken op de tablet.

Ik ga geen review maken en unboxing artikel. Die zijn genoeg te vinden op het internet. Ik zal het wat meer gefocust houden m.b.t. professioneel gebruik.

Het eerste wat opviel is zijn professionele en gedegen uiterlijk. Helaas kan dit niet gezegd worden van het dockingstation. Het erin en eruit schuiven van de tablet ging erg moeizaam en vergde zelfs wat kracht. Ik heb het een aantal verschillende personen laten proberen en ze durfden allemaal niet de benodigde kracht uit te oefenen om de tablet eruit te krijgen. Erin schuiven was toch niet echt soepel. De aansluitingen waren net een paar millimeter te laag waardoor je de tablet erin moet wrikken. Een gemis.

Het volgende probleem was dat men Windows 8 Pro nodig had om in te kunnen loggen op een domein. Nu is een upgrade van XP of hoger naar Windows 8 Pro 29,95. In de NL webshop van Nederland kon je alleen de Windows 8 Pro Media Pack kiezen van 59,95 terwijl je in de US webshop voor $ 39,95 kunt upgraden naar Pro. We hadden eigenlijk alleen Pro nodig i.v.m. aanmelden op een domein. Het prijsverschil en het plaats die Media Center inneemt is wel jammer. 64GB op zo’n tablet is al behelpen. Bij starten was er 35.8 GB beschikbaar en na de upgrade 35.5 GB. 300 MB dus dat viel gelukkig mee. 35.5GB vrij van een product dat adverteert met 64 GB… is wat mager. We hebben gewoon die 59,95 betaald omdat het gewoon nodig is.

Nu kwam het echte testen. Ik moet zeggen dat de i3 zijn werk vlotjes deed en ook de SSD werkte lekker snel.

Het viel me op dat een paar keer de WiFi verbinding wegviel. Ik heb meteen een andere router gekozen en toch bleef de verbinding om de 10-15 minuten wegvallen. Niet echt handig als je zakelijk wilt gaan werken.

De snelheidstest gaf aan dat de W700 via WiFi op www.speedtest.net 48 Mbit/s download haalde en 9,8 Mbit/s upload haalde en dat heb ik zelden een netbook of tablet zien doen. Alleen jammer dat ie niet stabiel was, veel belangrijker. Je ziet wel dan de potentie van Windows 8. Gewoon Internet Explorer met Adobe Flash lekker presteren.

Zodra de W700 in het domein zat kon Acer Ring niet meer werken, knalde eruit met een fout. Jammer. Kwestie van rechten. Internet Explorer had ook 2 keer een foutmelding gegeven tijdens het werken.

Niet echt stabiel te noemen. Echter door fine tuning en driver updates wel op te lossen.

Waar niet overheen gestapt kan worden zijn toch echt bepaalde ontwerpbeperkingen. Fouten wil ik het niet noemen maar erover nagedacht is er volgens mij niet. Hoe kan het dat je hier tegen aanloopt in de eerste uren gebruik. Doen ze dit dan niet testen bij Acer en al die review sites?

Het dockingstation euvel wekt natuurlijk irritatie op als je vaak de W700 wilt meenemen. Nog veel erger is de ventilatoren. Op internet schreven veel mensen dat dit niet of bijna niet hoorbaar was. Deze mensen zijn schijnbaar doof. Het zoemen deed me denken aan notebook van 5 jaar geleden. Even rustig een boek lezen gaat echt niet door het gezoem. Zelfs niet als je het energiebeheer profiel op energiebesparing zet. Dan komt het ergste euvel wat echt slecht is. Als je de W700 in portret mode (rechtop als boek) vasthoud om een boek te lezen. Je hebt de W700 vast met beide handen door het gewicht merk je al snel dat je rechterhand flink warm word door de ventilatoren daar, die je dan notabene met je handen afdekt. Niet echt handig gemaakt. Echt een misser.

Tussendoor bleef de netwerkverbinding wegvallen dus ik was aan het overwegen om een negatief advies af te geven. Dit zou flinke ellende gaan geven qua ondersteuning.

Toen het netwerk wegviel en de iconen op het bureaublad weg waren zit er maar 1 oplossing op als je je netwerkverbinding hebt hersteld… F5 (vernieuwen).

Ik heb gezocht en gezocht maar kon bij het soft keyboard in het tablet echt geen functie toetsen vinden. Ik moest dus terug vallen op het bijgeleverd Acer bluetooth toetsenbord dat wel lekker werkt. Maar ik moest meteen denken aan de vereiste dat het apparaat echt mobiel gebruikt moet kunnen worden. (update: je kunt bij instellingen de functie toetsen aanzetten, voor de normale gebruiker echt niet te vinden, nu beginnen de google resultaten met oplossingen te komen)

Ik wist het zeker. Niet mijn vingers aan branden. De gebruiker zou alleen met compromissen moeten leven. Dan is de iPad op dit moment een stabielere oplossing.

Ik heb aangeboden om het nog een kans te geven. Microsoft Surface Pro komt in januari 2013 uit. Wellicht is dat allemaal beter geregeld dan bij Acer.