Waarom mijn volgende smartphone de Samsung Galaxy SIII gaat worden

Op 1 mei 2010 kocht ik de iPad van Apple. Ik vond iOS (het besturingsysteem van Apple voor iPad en iPhone) zeer gebruikersvriendelijk en besloot al snel daarna om ook de iPhone4 te halen. Een aankoop waar ik tot op heden geen spijt van heb. De iPad gebruik ik nog dagelijks en de iPhone ook nog. Ik schrijf ook nog bij de iPhone omdat dit snel gaat veranderen. Ik leg even uit waarom mijn volgende smartphone de Samsung Galaxy SIII gaat worden :

1. Marketing Apple beu

Toen de iPhone 4S werd aangekondigd was ik zeer teleurgesteld. Ik verwachtte minimaal een 720p HD ready front camera. De iPhone4 had een VGA front camera die net niet genoeg is om leuke video of foto’s te laten afdrukken. Helaas de 4S bleek wel de camera van 5 naar 8 MP te hebben geupgrade maar de front camera bleef dezelfde. Een echte misser omdat veel smartphone inmiddels al tot 2 MP op de frontcamera hadden.

Ik vond dat Apple pas echt over de grens ging toen men zei dat de 4S alleen Siri kon draaien omdat de 4 dit niet technisch aankon. Tot mijn verbazing had de jailbreak community wel Siri naar de iPhone4 gehaald. Ik heb het getest en het werkte goed en had zelfs meer mogelijkheden dan de originele Siri van Apple. Nu begon ik me te irriteren over de beperkingen die Apple oplegt terwijl het technisch wel degelijk mogelijk is. Als techneut irriteert me dit.


2. Niet afhankelijk zijn van jailbreakers

Tot nu toe is het de jailbreak gemeenschap gelukt om de iPhone te jailbreaken maar ik vraag me af of dit met de 4S en de opvolger nog wel blijft lukken. Zo vond ik het belachelijk dat WiFi scanners vanaf iOS5 niet meer in de app store mochten i.v.m. zogenaamd gevaar. Met als resultaat dat ik voor klanten niet meer eenvoudig netwerken en hun kanalen kon scannen. Via de jailbreak werkte dit wel weer. Omdat ik hier niet afhankelijk van wil blijven ga ik ook over op Android.


3. Apps

Nagenoeg alle apps die ik op de iPhone gebruik zijn ook beschikbaar voor de Galaxy SIII. En veel technische apps zoals wifi scannen, sniffen, etc.. is gewoon mogelijk via Android. Niet te vergeten de Adobe Flash Player ondersteuning.

4. Hardware

Ik ga voor de Samsung Galaxy SIII omdat de hardware qua technische specificaties aanspreekt. 8MP camera voor foto’s met 3.3 photos per seconde. FullHD 1080p video opnemen. De frontcamera van 2MP voor HD ready video, chat en foto’s. De mogelijkheid van microSD van 16 GB,32 GB (25 euro) of 64 GB uitbreiding, de HTC One en iPhones hebben dit niet. De quadcore processor, het 1280×720 scherm, microsd, inductie opladen, etc…

5. Samsung mogelijkheden

De mogelijkheden die Samsung buiten Google toevoegt aan Android spreekt me aan. Allshare, om je foto’s, muziek en video te delen met je DLNA televisie via WiFi. Maar zo zijn er nog vele toevoegingen.

Wat staat me niet aan?

Ik vind Android wel een beetje langzaam reageren. Er is geen Siri concurrent ingebouwd. Dit schijnt in 5.0 te komen maar ja 4.0 is pas uitgerold en dat duurde al maanden voordat dit op de telefoons kwam. Dit proces gaat erg langzaam. Samsung heeft S Voice als Siri concurrent geintroduceerd. De vraag is hoelang het duurt voordat Google na een tijd ook de regels strakker gaat hanteren. Dat zie je bij al hun producten en diensten. Eerst iedereen lokken en daarna strakker de voorwaarden stellen. Door de aanklachten van de diverse bedrijven zijn de nieuwe smartphones eigenlijk alleen het resultaat van uitgekiende juridische afwegingen en niet meer het terrein van de echte designers maar deze beperking is geldig voor alle merken.

Eindconclusie

Ik ben benieuwd hoe de Samsung Galaxy SIII mij gaat bevallen. Misschien ren ik na een maandje gillend terug naar mijn iPhone4. We zullen het zien. Op papier is de SIII een super goede telefoon…