Wat gaat 2010 geven?

Wat gaat er allemaal komen in 2010?

De televisie fabrikanten zullen de focus van FullHD verzetten naar 3D. HDMI 1.4 heeft inmiddels al een update gekregen met daarin de specificatie om 3D aan te kunnen. De PS3 console van Sony zou dit gaan ondersteunen. Bluray discs zouden in staat moeten zijn om 3D beelden op te slaan en zodanig weer te geven.

USB 3.0 en SATA3 komen er aan in massa. Ze zijn er al, ASUS en GigaByte hebben al moederborden met deze aansluitmogelijkheden. Dankzij USB3.0 zullen we FullHD webcams krijgen (1920×1080) en nog vele leuke toepassingen. USB 2.0 kon 480 Mb/s aan en USB 3.0 geeft een theoretisch maximum van 4.8 Gb/s (4.800 Mb/s). Vertienvoudiging ­čÖé In 2010 krijgen dit soort aansluitingen een vastere plek bij nieuwe computers.

De console wereld zal vooral de focus leggen op de controllers. Microsoft komt met hun Natal. Sony komt met hun Motion Controller. Online gaming zal belangrijker worden. Sony zal bepaalde structuren zoals Microsoft Live! gaan overnemen.

2009 was al de voorbode dat 64 bit besturingssystemen steeds vaker de huiskamer zullen vinden. Ik zie het al flink om me heen. Veel mensen, zelfs redelijk gevorderde gebruikers, beseffen nog niet eens dat hun njeuwe PC, vooral met Windows 7, draait op de 64-bits variant. Waardoor men vaak verkeerde drivers kiest. Ook zie je Adobe steeds vaker echte 64-bit applicatie’s maken. Een goede ontwikkeling. 2010 zal 64-bit nog meer mainstream worden.

Socialnomics krijgt een belangrijke(re) plek in internet zaken doen (Facebook, Hyves, MySpace, etc…). Bij┬áinternet adverteren verwacht ik een flinke groei.

In 2010 zullen bijna alle televisie zenders overgaan naar HD uitzending. Ik verwacht dat voor maart 2010 ook de commerci├źle zenders overgaan. De onderhandelingen zijn al flink bezig. CI+ is eindelijk rond,┬ádus de contentproviders gaan akkoord met doorgifte in HD.

Een verhaal apart. Ik heb het gevoel dat Apple zijn markt gaat vergroten. Steeds vaker zie je de mooie computers bij de mensen thuis maar ook op kantoren.

Mensen gaan meer apparaten aansluiten op internet. Zo zal IP TV een flink groei zien. Moderne FullHD tv’s hebben dit al ingebouwd. Via je TV die aan internet gekoppeld is YouTube kijken of Uitzendinggemist. Maar met DLNA en andere soortgelijke functionaliteiten heb je┬áde mogelijkheid om de video-, foto- en muziekbestanden van je computer┬áte streamen naar je TV. Zo word de TV een centraal punt in je multimedia beleving.

Steeds vaker zullen mensen ook via internet uitzendingen live bekijken of achteraf bekijken.

In 2010 zullen we denkelijk in Nederland de eerste commercieel toegepaste Microsoft Surface tafels gaan zien.

Op processor gebied zullen 4-cores processoren steeds normaler worden. Processor met meer cores zullen medio maart betaalbaar worden. Ook zien we een oude bekende terug. HyperThreading zal weer zijn herintrede gaan doen.

FullHD videocamera’s zullen rond de 400 euro echt betaalbaar worden.

Ik weet nog niet welke standaard gaat winnen maar ik verwacht in 2010 ook een doorbraak in 3D zonder dat je een bril nodig hebt. Ik heb dit al gezien tijdens de CeBIT in Hannover maar denk dat 2010 de fabrikanten bepaalde standaarden laten gaan voorwat het is. Ikzelf denk dat Philips hun eigen systeem laat varen. Tijd zal het leren.

Wellicht dat mobiele telecomaanbieders in 2010 ook de gebruiksvoorwaarden wat betreft VoIP via een internetabonnement gaan aanpassen. Dit zie je al in bepaalde Europese landen gebeuren.

In 2010 zal Spanje het voorzittersschap van Zweden overnemen m.b.t. Europese Unie.

Canada zal in 2010 de Olympische Winterspelen organiseren. Het WK voetbal zal in Zuid-Afrika worden gehouden.

Vanaf Kennedy Space Center in Florida zal STS-133 de laatste missie zijn waarbij de Space Shuttle word ingezet. 2010 zal het laatste jaar zijn dat de Space Shuttle in gebruik zal zijn. De opvolger staat al klaar. Orbital Space Plane heet deze.

Zullen E-book readers een belangrijke rol gaan spelen in 2010? Ik weet het zelf nog niet. Ikzelf ben geen ebook lezer. Ja, soms even wat technische dingen opzoeken. Dan is zo’n zoekfunctie toch wel erg handig. We zullen zien.