Wereld van versie’s

De wereld van versie’s…

Hoe kunnen de normale gebruikers nog weten wat de mogelijkheden en onmogelijkheden van de apparaten en software zijn die zij dagelijks gebruiken of willen aanschaffen.

Het begon in de jaren ’90… U.S. Robotics had een modem op de markt waarbij je door softwarematige updates nieuwe functionaliteiten kon toevoegen. Kort erna zelfs nieuwe snelheden. Nu is dat meer gemeengoed dan dat je je voorsteld. Bijna elk apparaat heeft wel een opwaardeer mechanisme.

De reden hiervoor is dat fabrikanten sneller producten op de markt kunnen brengen. Ze kunnen later eventuele fouten eruit halen of functionaliteit toevoegen. Tegenwoordig zijn updates meer en meer in de berichtgeving terug te vinden omdat een nieuwere versie vaak ook betekend dat er beveiligingslekken zijn opgelost.

Hier wat voorbeelden van apparaten :

  1. Televisie (Sony v1.730EA)
  2. Mobiele telefoon (Mijn Sony Ericsson X1 draait Christian’s ROM versie 5.721 met SPB Home Shell versie 3.5.5)
  3. Tablet (Apple iPad versie 3.2.1)
  4. Multimedia speler (Playon!HD Mini, beta v7.00.21r4312)
  5. Playstation 3 (versie 3.31, sinds een tijdje 3D ondersteuning)

De TV kan sinds de update CI+ modules aan van Ziggo waardoor je geen nieuwe TV hoeft aan te schaffen. De mobiele telefoon die nu 1.5 jaar oud is heeft nu mogelijkheden die ook de moderne telefoons hebben. De tablet kan sinds de upgrade nieuwere draadloze netwerken aan en werkt sneller door de toegepaste verbeteringen. De multimedia speler kan nieuwe video formaten aan. De playstation 3 kan nu 3D verwerken zonder dat je een nieuwe console hoeft aan te schaffen. Je ziet het, nieuwe mogelijkheden en verbeteringen zonder dat je apparaat hoeft te vervangen. Er zit natuurlijk een limiet aan deze mogelijkheden.

Op een gegeven moment is een apparaat niet meer in staat om de hoeveel nieuwe data snel genoeg te kunnen verwerken, dan is het alsnog tijd om het apparaat te vervangen. De levensduur word op deze manier wel verlengd.

Als je de versie’s gaat bekijken bij software is het echt een warboel van nummering. Misschien surf jij wel via Microsoft Internet Explorer 8.0 of Firefox 3.6, deze website draait op dit moment op versie 3.0.1. van WordPress en zo kun je nog uren blijven door opnoemen welke programma’s er allemaal draaien op je eigen computer of op de server waar de website draait. Techneuten kunnen dit wel goed bijhouden. Een slechte beheerder doet dit niet. Bedrijven met dit soort beheerders zijn dan ook vaak het slachtoffers van hackers, die gebruiken namelijk de lekken in oude software om binnen te komen.