Windows 7 Nieuws

Door Microsoft is bekend gemaakt dat de opvolger van Windows Vista niet de naar Windows Vienna (werktitel) maar Windows 7 zal gaan heten. Het is volgens Microsoft de zevende grote Windows release.

Sommige mensen denken dat Vienna beter niet gebruikt kan worden omdat het lied “Vienna” uit 1980 van Ultravox eindigt met de tekst :”It means nothing to me, This means nothing to me, Oh, Vienna. This means nothing to me. This means nothing to me. Oh, Vienna.(vrij vertaald : Het betekend niets voor mij, Dit betekend niets voor mij, Oh Vienna, dit betekend niets voor mij”.

De in het verleden ingestelde jaartallen werkten gewoon niet, omdat door de complexiteit het niet mogelijk is gebleken elk jaar een nieuw OS uit te brengen. (Windows 95 was eerste jaartal release, Windows 98 (in 1998, 3 jaar na Windows 95), Windows 98 2de editie (in 1999, 1 jaar na Windows 98) Windows Millenium Editie (2000, 2 jaar na Windows 98), Windows 2000 Professional (2 jaar na Windows 98). Vanaf toen stapte Microsoft af van zijn jaartallen bij de client-edities van zijn OS (Server editie’s van 2000 t/m 2008 nog voorzien van jaartal). Ik weet niet welke versie ze tellen want ik kom op meer dan 7 versies van Windows. Kies ik alleen de 32 bit Windows-versies : NT3.1, NT3.5, NT4, 2000, XP en Vista kom ik op 6, dan is de opvolger 7. Als ik alle versies neem dan krijg ik iets heel anders te zien. Logica ontgaat me een beetje maar ja. Als ik alleen de grote versies neem van Windows :

 1. Windows 1.x
 2. Windows 2.x
 3. Windows 3.x / NT 3.x
 4. Windows 95 / NT 4.0
 5. Windows 98 / 2nd editie /
 6. Windows Millenium / Windows 2000
 7. Windows XP
 8. Windows Vista
 9. Opvolger?

Dan kom ik toch echt op 8-9. Ik ben benieuwd hoe zij tot 7 zijn gekomen. Misschien door enkel de 32-bit systemen te nemen, wat ook vreemd is omdat er ook 64-bit versies bestaan.

Dan de wat interessante nieuwtjes over Windows 7.

Inmiddels is bekend dat de volgende mogelijkheden/wijzigingen komen in Windows 7 :

 • Diverse programma’s zoals Paint en Wordpad zullen de ribbons krijgen zoals Office 2007. (klik op links)
 • Snelle opstart mogelijk (binnen 10 seconden opstarten) met basis functionaliteiten (sommigen noemen dit MiniWindows, maar dit vind ik verwarrend met de zgn. miniwindows kernel die niet gaan komen in Windows 7 maar denkelijk de opvolger van Windows 7.
 • UAC zal eenvoudiger worden voor de gebruiker.
 • Virtuele harde schijven wil men ondersteunen in Windows 7.
 • Live Services, diverse programma’s (bijv. MovieMaker, Calender, Mail, Photo Gallerij, etc…), gaat men niet meer meeleveren in Windows 7 maar als Live service aanbieden.
 • Volgens Bill Gates flinke snelheidsverbetering.
 • Nieuwe versie MediaCenter
 • Multi-Touch (zie voorbeelden : YouTube Multi-Touch Windows 7.)
 • Server versie zal denkelijk Server 2008R2 gaan heten. (gelezen via TechNet)

Ik zal jullie nu en dan bijpraten over Windows 7.