Windows 8 waarom wel nu overstappen…. en maak gebruik van de korting en gratis software

Vorige maand introduceerde Microsoft zijn nieuwste Windows versie namelijk Windows 8. Met Windows 8 gaat Microsoft proberen ook de tabletmarkt te veroveren. Ik zal in dit artikel eerst wat zaken bespreken die vooral de gewone gebruiker zal interesseren. Later in het artikel zal ik wat dieper gaan voor de zakelijke gebruiker en de tweaker.

Ik ga de verschillen tussen Windows 8 en Windows 8 RT niet bespreken, zie Microsoft artikel.

Ik kreeg redelijk snel de vraag of ik een aantal Windows 7 PC’s wilde upgraden naar Windows 8. Microsoft schreef op hun site dat alle Windows 7 programma’s zeker op Windows 8 zouden werken.

Windows 8 downloaden of doos kopen?

In eerste instantie wilde ik de doos kopen in de winkel. De Windows 8 Pro upgrade kost dan € 59,99. Toen ben ik gaan zoeken naar de Windows 8 Upgrade Advisor tool en kwam erachter dat als deze tool klaar is met het controleren of je Windows 8 goed kunt draaien je een mogelijkheid bied om Windows 8 legaal te downloaden voor € 29,99. Ik hoef geen DVD en bespaar zo ook de tijd van het lopen naar de winkel en 20 euro.

Je kunt de tool starten door de Koop Windows pagina van Microsoft (weet je zeker dat je een legale versie hebt) te bezoeken en dan “Download Pro voor € 29,99” te klikken en te installeren.

Migratie Windows 7 naar Windows 8

Ik heb de proef op de som genomen en moet zeggen dat het tot nu toe allemaal vlekkeloos verliep. Het installatie programma gaf netjes aan welke stappen je moest ondernemen.

De migratie’s die ik tot nu toe gedaan heb waren 75% bedrijven die Small Business Server 2008 hadden met PC’s met Windows 7 terwijl de overige 25% waren met notebooks die gewoon zonder domein aan een netwerk zaten. Alle versie’s waren 64 bit. De software werkte vlekkeloos. Boekhoudprogramma’s zoals KING werkte goed op Windows 8. Unit4 ondersteund zelfs Windows 8 officieel met de zgn. tegels (tiles) in Windows 8.

Van 64 bit Windows 7 zou je gewoon kunnen overstappen naar Windows 8 Pro 64 bit. Ik verwacht geen problemen, Microsoft heeft dit goed geregeld.

Nieuw in Windows 8

Het meest besproken over Windows 8 is natuurlijk de nieuwe gebruikersinterface. De zogenaamde UI. Voorheen werd dit in testversie’s de Metro UI genoemd maar nu is de officiële benaming Modern UI. Met deze aanpak wil Microsoft de ervaring tussen de verschillende apparaten die we tegenwoordig gebruiken eenvoudiger maken. Hoeveel mensen starten de PC nog op om hun e-mail of facebook berichten te lezen? Niet meer veel mensen doen dat. Steeds vaker maakt men gebruik van smartphones of tablets. Het is dan ook een goede zaak om een soort van uniformiteit te proberen creeeren tussen de verschillende apparaten. Voor de huidige gebruikers even wennen maar de nieuwe gebruikers zullen het alleen maar gemakkelijker krijgen en ook zo ervaren.

De discussie of Windows 8 wel iets gaat worden of niet is begint een eeuwenoude discussie te worden. Vorige eeuw zeurde mensen ook over de overgang tussen Windows 3.x en Windows 95 maar wat was het toch gemakkelijk. Hetzelfde gebeurde van Win95/98 naar Vista en van Vista naar Windows 7. Mensen, lees gebruikers, houden niet van verandering. Maar tot op de dag van vandaag kan ik elke keer weer zeggen wow… dat heeft Microsoft weer goed ingeschat. Ik denk, na een tijd met Windows 8 te hebben gewerkt, dat ze een zeer sterk OS hebben gemaakt die ver voor staat op de concurrenten qua desktop OS met nu opeens ook tablet en smartphone aspiratie’s. Chapeau.

Hoe zit dat nu voor zakelijke gebruikers bij Windows 8?

Windows 8 Pro is eigenlijk de zakelijke versie van Windows. Je kunt je apparaat er ook mee in het domein plaatsen. Dit zal nu nog even Windows 2008 Server oplossingen zijn zoals Windows 2008 Server, Windows 2008R2 server of Small Business Server 2008. Binnenkort komt de opvolger voor SBS2008 en deze gaat Windows 2012 Essentials heten. Als Windows upgrade krijg je tijdelijk Windows 8 Pro voor 29,99 zoals hierboven genoemd. Als je een notebook of PC koopt met Windows 8 geinstalleerd kan dit Windows 8 zijn of Windows 8 Pro. Mocht je Windows 8 erop hebben kun je dit tijdelijk goedkoper upgraden naar Windows 8 Pro. Ik kwam erachter door deze link te volgen op de site van Microsoft zelf.

Windows 8 voor tweakers

Vaak word Windows 8 afgeschilderd als het operating system voor de dummies, maar niets is minder waar. Als ik de uitgebreide mogelijkheden zie voor systeem beheerders en tweakers weet ik zeker dat de ervaren gebruiker niet snel meer terug wil naar Windows 7 als hij/zij even met Windows 8 is bezig geweest. Ik zal als klein voorbeeld zien, de nieuwe taakbeheer.

Windows 8 taakbeheer App geschiedenis

Windows 8 taakbeheer

Windows 8 taakbeheer prestaties ethernet

Windows 8 taakbeheer prestaties ethernet upload

Windows 8 taakbeheer prestaties ethernet download

Windows 8 taakbeheer prestaties logische processors

Windows 8 taakbeheer prestaties totaal gebruik processors

Windows 7 bestandsherstel in Windows 8 ?

Toen ik een aantal Windows 7 Ultimate systemen had gemigreerd naar Windows 8 dacht ik waarom staat er Windows 7 bestandsherstel en neemt ie niet meteen de Windows 8 versie.

Windows 7 bestandsherstel in Windows 8

Je moet dus Windows 7 bestandsherstel zelf uitzetten om de nieuwe Windows 8 bestandsgeschiedenis in te schakelen. Je kunt bestandsgeschiedenis een beetje vergelijken met Apple’s TimeMachine.