Windows-haters zijn sukkels

Hugo Boss z´n parfum doet de jongens scheiden van de mannen. Ik denk dat Windows-haters in de IT-wereld vooral dom zijn, de jongetjes dus. Geen mogelijkheid hebben tot relativeren.

Laat me voorop stellen dat ik zowel Windows als Linux (en in enkele gevallen zelfs Apple) oplossingen adviseer aan mijn klanten. Ik ben dus geen Linux of Apple-hater. Ik pas de systemen toe waarin ze bewezen het beste in zijn. Je hebt dan ook nog ROI en TCO, wat soms bij Linux toch tegenvalt. Maar daar gaat dit artikel nu niet over.

Ik wil het hebben over hoe kortzichtig Windows-haters zijn. Naar aanleiding van mijn vorig bericht kwamen nogal wat mensen die anti-windows waren met de argumenten dat Windows zoveel updates nodig had en dat je in Vista die irritante User Account Control (UAC) bij installatie van programma´s steeds vraagt of je toestemming geeft om iets te installeren.

Toen bedacht ik me dat eigenlijk de genoemde argumenten echte non-argumenten zijn. Waarom accepteert men hetzelfde wel in Mac OS X en Linux, maar niet van Windows? Vreemd toch…

Ik heb Ubuntu 8, Fedora 9 en Mac OS X 10.4 genomen. Waar de meeste Windows-haters gebruik van maken. O ja, nog één extra opmerking, als je Windows-hater bent en je gebruikt Windows ben je nog dommer. Schijnbaar heb je dan niet de kennis om een ander OS te gebruiken dan Windows…

Eén veel voorkomende klacht is de updates en bug fixes :

Fedora 9:

Updates in Fedora

Valt inderdaad wel mee. 19 security updates en 234 bug fixes…

Dan de populaire Ubuntu :

Updates in Ubuntu

Valt ook wel mee : 252 updates…

Vermeld ik er nog even bij dat ik de Nederlandse distributie´s van Linux heb gebruikt. Je ziet het, echt gebruikersvriendelijk : Gewoon alles in het Engels. (Bij Fedora is minder dan de helft vertaald). Moet je ze eens horen als Microsoft 1 tikfoutje maakt in het Nederlands.

Dan de Mac OS X gebruikers… want ja, Mac is een über-OS t.o.v. Windows :

Updates OS X

Qua aantal valt het wel mee, grappige is wel, dat de Apple-gebruikers altijd zeuren over de grootte van de updates in Windows. Nou… is toch niet mis. Elke update is meer dan 10 MB. Zijn in totaal toch enkele honderden MB´s. Wat is nu verschil met Windows?

Ok. Over de inhoud van de updates kunnen we discussie voeren. Maar als je dan de updates wilt installeren komt echt de nummer 1 irritatie over Vista om te hoek kijken : User Account Control (UAC)

Laten we eens kijken wat er gebeurd bij Fedora :

UAC Fedora

Vreemd… moet een wachtwoord intikken. Lijkt wel UAC 🙂

Dan Ubuntu :

UAC Ubuntu

Grappig, Ubuntu ook 🙂

Last but not least… Mac OS X. Het ó zo gebruiksvriendelijke OS :

UAC OS X

He, da´s raar… die ook al…

Dus dumbo´s, voordat jullie beginnen te wijzen naar Windows c.q. Vista, kijk ook eens bij de alternatieven.

Elk OS heeft zijn voor- en nadelen. Dus hierbij roep ik alle Windows-haters uit tot sukkels van de IT-wereld.

Tot de volgende keer,

Ramond de Vrede